Zonder “hofmakerij of paring”, Er zit niet eens een haan bij. Hoe kan het dat die kippen dan toch eieren leggen? En eieren blijven leggen? Tot wel 6 eieren in de week!
Het is inderdaad zo dat vogels hun eieren vaak in de lente leggen. Dat heeft te maken met hun biologische klok.
Die biologische klok reageert op de lichtduur en de stand van de zon. Dus als de dagen wat langer worden, weet de vogel dat ze aan de slag moet.
Het leggen van eieren doen vogels natuurlijk om zich voort te planten. „Als je het ei weghaalt, krijgt de kip een nieuwe impuls om ‘het legsel’ weer aan te vullen”. Dat geldt in principe voor alle vogels. Maar bij de ene soort is de biologische klok veel sterker en nauwkeuriger afgesteld. De grutto, legt bijvoorbeeld maar één keer per jaar een ei. Zodra de stand van de zon ook maar iets is veranderd, is de vogel gevlogen. De kievit daarentegen legt nog enkele weken nieuwe eieren als de eieren geraapt worden.
Maar de lichtduur en zonnestand zijn vaak niet de enige criteria. Veel vogelsoorten leggen pas eieren wanneer ze een partner en een nestje hebben, meestal in de lente.
Kippen leggen sowieso een ei, ook zonder haan in de buurt. Je kan het het best vergelijken met de eisprong bij mensen.
Gemiddeld legt een scharrelkip tien tot twaalf eieren. Daarna wordt ze ‘broeds’: de hormoonhuishouding verandert, het ovuleren stopt en ze gaat de eieren uitbroeden. Zodra ze is uitgebroed, kan ze weer aan haar tweede leg beginnen. Totdat de dagen echt kort worden in de winter. Ook de kip stopt dan tijdelijk met eieren leggen. Maar in een hok of legbatterij, waar de lichtduur kunstmatig wordt bepaald, kan de kip het hele jaar door leggen. Mits de eieren worden weggehaald dus. Gedomesticeerde kippen zijn natuurlijk ook gefokt op het zo veel en zo lang mogelijk doorleggen van eieren.