Geplaatst op 2 reacties

Veel gestelde vragen

 1. Hoe lang duurt het voor de kuikentjes uitkomen?

  Het broedproces begint zodra de machine is opgestart en de eitjes in de broedmachine gaan. daarna duurt het ongeveer 21 dagen voordat de kuikens uit het ei komen.

 2. Hoe lang kunnen de kuikens na uitkomst in de broedmachine blijven?

  Tijdens de uitkomst neemt het kuiken de eidooier op, met deze eidooier kan een kuiken maximaal 48 uur zonder eten en drinken. Tijdens het uitkomst proces is het belangrijk de machine gesloten te houden. Een daling van temperatuur kan voor de nog niet uitgekomen eieren heel slecht zijn. Als de kuikens uitgekomen zijn en volledig opgedroogd of de tijd is verstreken dan moeten de opgedroogde kuikens naar het kuikenhok.

 3. Kan de broedmachine in het weekend alleen gelaten worden, of moet deze worden verplaatst?

  De broedmachines welke we op scholen en instellingen plaatsen zijn vol automatisch, dat betekend dat er geen verzorging in het weekend nodig is. De machine doet alles automatisch. De broedmachine is niet verplaatsbaar.

 4. Hebben de kuikens in het weekend verzorging nodig?

  Ja, de kuikens dienen ook in het weekend verzorgd te worden, de kuikens kunnen eventueel mee naar huis genomen worden.

 5. We hebben een stof allergie, welke bodembedekking gebruiken jullie?

  We gebruiken standaard hennep vezel, deze stuift stukken minder dan zaagsel. Eventueel op verzoek kunnen we beukensnipers verzorgen. Vermeld dit bij je aanvraag in de opmerking.

 6. Zijn de kuikentjes te koop?

  Ja de kuikens zijn over te nemen, neem daarvoor contact op met je service punt. Let wel, kuikens dienen na uitkomst ongeveer 8 weken binnen verzorgt te worden met warmteplaat. De eerste 20 weken eet het kuiken kuikenopfokmeel of opfokkorrel. Dit kan je tot het eerste levensjaar geven, daarna ga je over op een volledig legkorrel.

 7. Heb een aanvraag ingediend maar nog geen reactie?

  We doen dit als hobby, het kan soms even duren voor je reactie krijgt. Kijk gerust even in je spam of daar de mail niet in terecht is gekomen.

 8. Hoe instaleer ik de Rcom 10 pro broedmachine met waterpomp?

  De machine wordt met de juiste instellingen mee gegeven. Als je de machine aanzet door de stekker in de power inut te plaatsen zal de machine een akkoestisch signaal geven. Druk 1 x op ok, het knipperende stekker symbool zal verdwijnen en het piepen stopt. de machine warmt nu op, de temperatuur en luchtvochtigheid aangegeven op display kan afwijken van de werkelijkheid. wijzig de instellingen niet! De pomp heeft een IN en OUT put, de IN gaat via het slangetje in een bakje of flesje met water. De OUT gaat in de zijkant van de machine, er zit bovenin het deksel tussen de overgang van het witte kunstof en het doorzichte glas een opening of tuitje waar het slangetje kan worden aangesloten. Het pompje krijgt stroom vanuit de machine, sluit deze aan op de blauwe Power Pump aansluiting. De machine zal eerst ongeveer een uur moeten draaien voor hij op temperatuur is, de eitjes kunnen er dan in. De pomp zal niet direct gaan draaien, daarvoor zal de luchtvochtigheid eerst moeten dalen tot een bepaald niveau. eerste 18 dagen ngeveer 45%, laatste 3 dagen ongeveer 65%

 9. We willen de kuikentjes langer houden, kan dat?

  Verlengen van het kuikenhok is zeker mogelijk, neem contact op met je service punt voor de mogeijkheden

 10. Er zit geen schouwlamp bij het broedpakket?

  Bij sommige machines zit de schouwlamp bovenop de machine, je kan ook heel goed de zaklamp van een mobiele telefoon gebruiken. Haal de eieren een voor een uit de machine, liefst niet langer dan een paar minuten per ei. Eerste keer schouwen op dag 5/6 , 2e keer schouwen op dag 9/10 *( de niet bevruchte eieren kunnen uit de machine) en op dag 14 schouw je nogmaals voor de laatste keer om te kijken of het kuiken mooi is ontwikkeld.

 11. De luchtvochtigheid blijft zo hoog in de machine?

  Het kan zijn dat de omgevings luchtvochtigheid hoog is, de machine kan dit dan niet goed in de machine verlagen. Geen paniek.

 12. Hoe zet ik de warmteplaat neer?

  De warmteplaat heeft een zwarte bovenkant, een zilverkleurige onderkant en 4 gele poten. De poten steek je door de gaten zodat de zilverkleurige onderkant naar de bodem wijst. Je zorgt dat deze ongeveer 4 a 5 cm vanaf de bodembedekking staat, liefst iets schuin. dus voorkant iets hoger dan de achterkant. zo kan het kuiken zelf kiezen waar hij het fijnst vindt. Eventuele matje leg je op de warmetplaat, zo is deze makkelijker schoon te maken. Gaan de kuikens onder de plaat en piepen ze heel hard, dan staat hij te hoog. Gaan ze er niet onder dat staat hij te laag. Controleer de warmteplaat tijdens het broedproces of deze warm wordt aan de onderkant, door de stekker in het stopcontact te doen, en na 2 uur even te voelen of hij warm (+/_38 graden) aanvoelt. Mocht dit niet het geval zijn, neem direct contact op met je service punt. De plaat groeit mee met de kuikens net zolang tot ze er niet meer onder gaan (week of 5 a 7 oud). Dan mag de warmteplaat eruit.

 13. De kuikens gaan niet eten en drinken?

  De eerste paar dagen hebben de kuikens weinig tot geen voeding nodig, zit er een deksel op het voerbakje, laat deze gerust open staan de eerste dagen en probeer ze met je vinger te lokken. Een kuikendrinker met nippel zet je de eerste dagen op de warmteplaat zodat ze er goed bij kunnen, tik gerust eens tegen de nippen. kippen en kuikens pikken van nature naar alles wat glimt. Bij een bajonet drinker breng het water in beweging en trek de aandacht. Meestal is alles niet nodig en gaan ze vanzelf op onderzoek uit.

 14. Wat doe ik met het badderzand?

  Heb je badderzand besteld, bied deze dan aan in een bordje of schoteltje. De kuikens zullen daar vanzelf als er behoefte is een zandbad in nemen.

 15. Het voer is bijna op?

  Mocht het voer bijna op zijn neem contact op met je service punt, of haal kuikenopfokmeel bij de dierenwinkel. We leveren in principe voldoende voor de gehele periode. Gooi voer niet zomaar weg, maar zorg dat de kuikens niet alleen de graantjes, maar ook het meel opeten. haal soms de bodembedkking uit de voerbak. Kuikens zijn een ster in het verplaatsen van bodembedekking naar de voer en drinkbak. Als de kuikens wat groter zijn hang deze gerust aan de kooi of bouw met lego of duplo een mooie verhoging

 16. Wanneer mag ik meelwormen, vlokreeftjes en kuikengranen aanbieden?

  Na de eerste week mag je met mate van alles aanbieden. Let wel het is een aanvulling, alle basisbehoefte zitten al in het hoofdvoer inclusief essentiele vitamine en mineralen.

 17. Zijn kuikens of kippen zindelijk?

  Nee, en je kan ze ook niet trainen. Een kip poept ongeveer elk kwartier waar nodig. zorg gerust voor wat baby billendoekjes als je ze los laat huppelen door de kamer.

 18. Help, de stroom is uitgevallen

  Opzich geen paniek, als het maar niet te lang gaat duren. Als de stroom uitvalt, broedmachine gesloten houden . Het kan zijn dat de stroom bijvoorbeeld 4 uur eraf is, het ei zal niet zo hard afkoelen. de uitkomst zal misschien wel een dag op zich laten wachten. Let op dat de broedmachine niet op een stopcontact wordt aangesloten welke bijvoorbeeld via automatische schakelaar wordt uitgeschakeld. een hele nacht of weekend zonder stroom gaan de eitjes niet overleven.

 19. Er lijkt geen 1 ei bevrucht?

  Neem direct contact op met je service punt.

 20. Mag je een ei open maken welke niet is uitgekomen?

  Is de broedronde voorbij en je hebt eitjes welke wel bevrucht waren maar niet zijn uitgekomen ag je gerust kijken. De oorzaak is helaas lastig te achterhalen.

 21. Hoe vaak moet je de eieren keren / draaien?

  De meeste machines draaien de eitjes automatisch ieder uur, sommige machines draaien constant maar dan heel langzaam. Heb je een handmatige machine, draai de eieren dan 2 x per dag. 1 x in de ochtend en 1 x einde middag.

 22. Hoe groot is de broedmachine?

  De broedmachine is ongeveer zo groot als een koffiezet apparaat of waterkoker. hangt een beetje van type af.

 23. past het broedpakket in mijn auto?

  Het broedpakket bestaat uit een kuikenhok (100x50x30cm) de Broedmachine (40x40x50cm) Voer, bodembedekking, warmteplaat(20x20x5cm), Voer en drinkbak, Broedeieren. Dit past normaliter gewoon in een auto. Soms is de achterbank wel nodig als het kuikenhok niet in de koffebak past.

 24. Vraag of opmerking welke er niet bij staat?

  Stuur het naar info@huureenkip.nl

2 gedachten over “Veel gestelde vragen

 1. Beste heer/mevrouw,

  Wat een ontzettend bijzondere activiteit! Heb wel een paar vragen en kan die niet zo snel vinden op de website. Als de kuikens uitgekomen zijn en je wilt/kan ze niet houden, wat gebeurt er dan met de kuikens? Komen jullie alle spullen inclusief de kuikens dan ophalen? Lijkt ons superleuk om dit te doen, maar kunnen helaas geen kippen houden.
  Andere vraag: Wij hebben 2 oudere katten. Wat is jullie advies en ervaring met het uitbroeden van kuikens in combinatie met katten?

  Ik hoor het graag!

  Groet,
  Max van Steijn
  Haarlem

  1. Goedendag max,

   We halen alle kuikens en spullen op en brengen de kuikens verder groot voor verhuur of verkoop.

   De kooi is over het algemeen groot genoeg dat de kat er niet bij kan. Eventueel mag de kooi altijd met extra gaas en of vershoud folie ingewikkeld worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *