Geplaatst op

Kriel kippen handleiding

Krielkippen

ALLES OVER DE VERZORGING VAN KRIEL KIPPEN

Beginnen Met Kippen

Er is niets leukers dan je eigen kippen te houden. Kippen geven leven en grote vreugde in je tuin. Het leukste is natuurlijk dat u dagelijks beloond wordt door hun lekkere eitjes die ze met plezier voor u leggen. Lees de kriel kippen handleiding rustig door. Heb je vragen stel ze gerust aan onze eggsperts

Door kippen in je eigen tuin te nemen, zorg je ervoor dat je weer ziet waar je eieren vandaan komen. Je zult dichter bij de natuur staan. Je zult zien dat een goede verzorging van je kippen wordt terugbetaald in lekkere en gezonde eitjes.

Knuffeldieren

Kippen zijn hele sociale dieren die weinig verzorging nodig hebben waardoor het ideale huisdieren zijn voor jou en je kinderen. Het sociale karakter van kippen zorgt voor een goede ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren op een leuke en speelse manier om verantwoordelijkheid te dragen. Ze leren bijvoorbeeld dat wanneer ze goed voor hun kippen zorgen, de kippen gezond en vitaal blijven en ze jou kinderen met lekkere eitjes belonen. Wie goed doet goed ontvangt; levenslessen die voornamelijk in de praktijk geleerd worden. 

Ook zijn kippen echte knuffeldieren, die aandacht van jouw en je kinderen geweldig vinden.

Groot of Kriel ?

Vaak zijn krielkippen een kleinere variant van het grote ras. Bijvoorbeeld Barnevelder en Barnevelder Krielkippen. Beiden varianten hebben dezelfde eigenschappen en zien er hetzelfde uit, alleen is de krielvariant een stuk kleiner dan het grote variant. Mensen die in een drukke woonwijk wonen, een kleine tuin of kinderen hebben, houden vaak krielkippen. Krielkippen hebben minder ruimte nodig, passen beter in een stadstuin en zijn geschikter voor kinderen. Ook zijn krielkippen goedkoper in onderhoud omdat ze minder eten dan grote kippen.

Welk Kippenras Past Bij jullie ?

Er zijn veel verschillende kippenrassen. Ze zien er niet alleen anders uit, maar hebben ook verschillende eigenschappen en andere karakters. Zo zijn er bijvoorbeeld drukke en rustige kippen, tamme en niet tamme kippen, kindvriendelijke en niet kindvriendelijke kippen, vliegende en niet vliegende kippen. Het is dus van belang dat je goed geadviseerd wordt bij de keuze welk kippenras je neemt.    

Het belangrijkste is dat je een kippenras kiest dat aan al jullie wensen voldoet. Bij huur een kip helpen wij je graag met advies om te kijken welk kippenras het beste bij je past. Zodat je vele jaren plezier heeft van de kippen die aan al jullie wensen voldoen. 

Kosten

Kippen zijn een van de goedkoopste huisdieren om te houden. De grootste uitgave is vaak het kippenhok. Over het algemeen heb je geen dierenarts kosten. En het voer dat de kippen eten is ook niet het duurste. De relatief lage kosten die je aan je kippen hebt, vallen in het niet met het grote plezier dat de kippen jullie geven. 

Kippenhok

Het is belangrijk dat het kippenhok de kippen bescherming biedt tegen regen, wind en kou. Een geschikt kippenhok heeft een overdekte ren, een vocht-en tochtvrij nachthok, een legnest en een zitstok in het nachthok.

bodembedekking

Als bodembedekking in het nachthok gebruikt u hennepvezel. Hennepvezel is hygiënisch, droog, stofvrij en speciaal afgestemd op de eisen van kippen. Henep is een puur natuurlijk en milieuvriendelijk product. 

Tip: gebruik nooit hooi, stro of zaagsel als bodembedekking in het nachthok. Dat is een broeiplek voor bloedluizen.

Voerbak

Een goede voerbak is noodzakelijk in het kippenhok. Zorg ervoor dat de voerbak droog staat en dat er geen ongedierte bij het voedsel kan komen. Wanneer u een kleine voerbak aanschaft, adviseren wij hem in het nachthok te plaatsen zodat deze droog staat en ongedierte er niet bij kan. Een nadeel is dat je de kippen niet ziet eten. 

Wanneer je de kippen wél wilt zien eten, adviseren we gebruik te maken van de 10 minuten voeder regel. Dit houd in dat je 1 x per dag voldoende voer geeft aan al je kippen. Bij voorkeur legkorrel . Geef zoveel dat de kippen in 10 minuten kunnen eten. Het eten gaat in de krop en gedurende 24 uur zullen ze dit verwerken tot eitjes. Let wel dit vereist regelmaat. en niet teveel bijvoeren. eventueel gemengd graan of meelwormen met kleine maten. In een volledig legkorrel zit namelijk alles wat een kip nodig heeft. Daarbij voorkomt deze manier van voeren het aantrekken van ongedierte en dat het eten bederft.

Tabakstelen

Luizen houden niet van de geur van tabak. Je voorkomt bloedluizen in je kippenhok door op de bodem van het legnest een laagje Tabakstelen te leggen. Ververs de tabaksstelen regelmatig zodat de geur van tabak goed aanwezig blijft in het nachthok. 

Water

Er zijn heel wat diverse manieren van water aanbieden voor de kippen, een sifon drinker, wateremmer, kunststof of metaal. belangrijkste is dat de kippen altijd beschikking hebben over schoon en vers water. Dit mag gerust regenwater zijn.

Voer

Huureenkip voert uitsluitend Garvo Dit voer is speciaal samengesteld voor uw kippen. Voer naar mijn hart noemt Garvo dat, wij noemen het voer naar ons hart. het allerbeste voor jullie kippen

De volledige voeders zijn zo samengesteld dat de voeding overeenkomt met de natuurlijke leefomgeving van kippen. Het zorgt ervoor dat de kip een natuurlijke groei van botten en organen heeft en uw kip een gezonde hoeveelheid eitjes voor u legt. 

Scharrelgrit ​

In de volledige voeders van Garvo is grit verwerkt, dit hoeft daardoor niet apart aangeboden te worden. Wel dient u Maagkiezel apart aan te bieden als de kippen beschikken over weinig scharrelruimte.

Meelwormen en Vlo-Kreeftjes

Meelwormen en Vlo-kreeftjes zitten bomvol natuurlijke eiwitten. Eiwitten zijn erg gezond voor je kippen en houden ze in goede conditie. Ook hebben ze eiwitten nodig om nieuwe veren te maken. Naast dat het erg gezond is, vinden kippen het ook ontzettend lekker. Ze zullen ‘alles’ doen voor een paar lekkere meelwormen of vlo-kreeftjes. Je kunt met meelwormen en vlo-kreeftjes de kippen heel erg hand tam en aanhankelijk maken. Pas op voer met mate!

Kippenazijn ​

Kippenazijn voorkomt verspreiding van kippenziektes en onderlinge besmetting. Ziektekiemen en bacteriën worden direct in de waterbak gedood. Met Kippenazijn worden de snavels van de kippen ontsmet waardoor verspreiding van ziektes bij onderling pik-gedrag wordt voorkomen. Ook worden met Kippenazijn de darmen van de kip gereinigd en de slechte bacteriën gedood.

Je geeft kippenazijn drie dagen per week door het drinkwater. Bij volwassen kippen 20ml per liter water en bij kuikens 5ml per liter water. Je voorkomt met kippenazijn veel kippen problemen. 

Wormmiddel

Kippen moeten 2 keer per jaar, in het voorjaar en najaar of na overplaatsing naar een nieuw verblijf, ontwormd worden. Dit doet u zeer gemakkelijk door Wormmiddel door het drinkwater te doen. Op deze manier zorgt u ervoor dat alle wormen in de darmen en maag van de kippen gedood worden. 

Wormmiddel verschraalt de darmwand van je kippen een beetje, daarom is het raadzaam om multivitaminen te geven na de kuur.

Multivitaminen ​

Geef na iedere kuur Mutlivitaminen door het drinkwater, altijd een volle week, dus 7 dagen lang. Dit doet u om de kippen weer snel op conditie te brengen. Om ze in goede conditie te houden kan je ze 1 keer per week mutivitamine door het water geven. Een kip in goede conditie is veel beter bestand tegen weersinvloeden en zal minder snel ziek worden. 

Schrapper of Schoonmaakhulp

Een Schrapper is handig bij het schoonmaken van het hok, zo kunt u gemakkelijk aangekoekte resten los schrappen.

Bloedluis preventie

De schrik van elke kippenliefhebber. Bij bloedluis is voorkomen altijd beter dan genezen. Huur een kip heeft een mineraalpoeder welke u kunt gebruiken als droogbad (stofbad) voor kippen ter bestrijding van mijten en bloedluis. Het mineraalpoeder bestaat uit zuiver natuurlijk gesteente met een korrelgrootte van 0,09 mm en is 100% biologisch. Doordat de kippen graag een stofbad nemen behandelen zich zelf met de poeder en is het een eenvoudige en effectieve manier om bloedluisbesmetting tegen te gaan. We leveren het mineraalpoeder in een emmertje van 2,5 kg of een zak van 25 kg. Ook kan je er het nachthok mee witkalken en los poederen in de naden en kieren.