Geplaatst op

Kippen houden

kippenhok

Denk je erover na om kippen te houden?

Kippen houden is super leuk maar brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Het gaat om levende dieren en daar wil je goed voor zorgen. Je wilt voldoende kennis hebben over huisvesting, inrichting en voeding van je nieuwe kippen. Wij helpen je met een goede start.

“Iedereen met een beetje ruimte en interesse in dieren en de voedselketen kan kippen houden als huisdier.”

Kippen leven nooit alleen

Kippen leven in groepjes, zo’n groep noem je een toompje. Huur een kip levert minimaal 2 kippen, meer is in overleg mogelijk. We leveren er geen haan bij, dit hoeft ook niet persee. We kiezen bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken. Als kippen circa een half jaar oud zijn beginnen ze met het leggen van eieren. Ze kondigen dit aan door meer geluid te maken, de kam wordt mooi rood en wordt wat groter. Als goed voor je kippen zorgt, word je beloond met de lekkerste eieren. Hoeveel eieren ze leggen verschilt per ras.

Een geschikt kippenras kiezen

Er zijn ruim 400 kippenrassen. Je heb grote rassen en dwergrassen, dwergrassen worden ook krielkippen genoemd. Bij voorkeur leveren wij 2 krielkippen. De grote van het hok is daarop aangepast. Ze leggen 4 tot 5 eieren per week. Er kan ook gekozen worden voor ei garantie. Dan leveren we legkippen, de legkip legt 6 eieren per week maar leeft korter dan de krielkipjes.

Elk kippenras heeft zijn eigen karakter. Veel oud-Hollandse rassen zijn wat afstandelijker terwijl rassen met een Aziatische achtergrond vaak erg tam zijn. De oorspronkelijke sierrassen zoals Brahma’s, Antwerpse baardkrielen en Cochinkrielen zijn van nature erg rustig en prima hanteerbaar voor kinderen.

Het kippenhok huren

Een goed kippenhok bestaat uit een ruimte waarin de dieren overnachten (het nachthok met legnesten) en een ren waarin ze overdag rondscharrelen en goed te zien zijn (de kippenren). Voor kleine krielkippen mag je rekenen met 0,25m2 nachthok per dier en 0,5m2 ruimte in de ren. Voor grote kippen moet dit minstens het dubbele zijn. We hebben onze barn perfect geschikt gemaakt voor krielkippen. Ook het schoonmaken is zeer gemakkelijk omdat het dak compleet te verwijderen is.

Nachthok: Een goed kippennachthok heeft gladde wanden en de naden zijn dicht gemaakt om de kans op bloedluizen te verkleinen. In het nachthok zit een zitstok van ongeveer 4cm breed met afgeronde hoeken. Per krielkip moet je rekenen op 15-30cm zitstok. Ventilatie is erg belangrijk maar voorkom tocht. Toch last van bloedluis of veerluis neem direct contact met ons op voor advies.

Legnesten: Voor verse eieren hebben de kippen een plek nodig waar zij rustig kunnen zitten. Een legnest is hier ideaal geschikt voor. Dit is een beschutte ruimte waar de kippen in alle rust hun eieren kunnen leggen. Per drie kippen heeft u één legnest nodig. in onze barn is ruimte genoeg waar ze rustig een ei kunnen leggen.

De kippenren

Fijn gaas waar ongedierte zoals muizen en mussen niet doorheen kunnen komen heeft de voorkeur voor de kippenren. Deze ongenode gasten eten het voer op en kunnen ziektes overbrengen. Doordat kippen een zure ontlasting hebben zal er in korte tijd niks meer in de ren groeien. de ren is overdekt, dit voorkomt een modderpoel. We raden aan de ren 1 x per week te verplaatsen en de oude plaats goed schoon te maken, daarna kan je de ren terug plaatsen. let wel op er zal hier niets groeien.

Kippenhok schoonmaken

Het schoonmaken van het kippenhok kan het beste wekelijks gebeuren. Ververs dan de bodembedekking (bijv: hennepvezel, zaagsel of beukensnippers) in het nachthok en de legnesten. Haal ook de mest van de zitstokken. verplaats het hok zodat je de ren ook goed kan schoonmaken. Controleer bij het schoonmaken van het kippenhok altijd op bloedluis, andere beestjes en ongediertesporen.

Hoeveel eet en drinkt een kip?

Kippen hebben simpele behoeftes: elke dag voer en elke dag vers water. Een kriekip eet ongeveer 50 gram kippenvoer (legorrel) en drinkt ongeveer 20 ml kraanwater per dag. Voor een legkip kun je daar ongeveer het dubbele voor nemen.

Plaats de voerbak en drinkbak in de ren zodat die altijd toegankelijk is. Dit houdt het nachthok schoon wat de hygiëne ten goede komt. liefst hangen we het op, zodat ontlasting niet erin terecht komt. weekendje weg? normaliter ls de drink en voerbak voldoende gevuld zijn kunnen de kipjes prima een dagje of 2 zonder verversen.

Kippenvoer

De basis voor elke kip is onderhoudsvoer in de vorm van legkorrel. Het beste geef je de kippen een hoeveelheid voer dat ze binnen een etmaal opeten. Zo wordt het voer niet oud en zullen ze niks laten liggen.

Aan het einde van de dag geeft u de kippen een schepje gemengd graan. Dit zorg voor afwisseling maar geef niet te veel. Het is namelijk vrij vet. Ook kun je wat extra groenvoer zoals resten andijvie of sla geven maar geef ook dit met maten. Ook zijn gedroogde insecten een welkome aanvulling. Verder is dit een goed moment om de kippen even te inspecteren of ze nog gezond zijn.

Om het kippenvoer te verteren heeft de kip maagkiezels nodig. Kippen hebben een spiermaag en met behulp van steentjes die ze oppikken zullen ze het voer verteren. Zonder Maagkiezel kan de maag verstopt raken. Grit is een aanvulling op de kalkbehoefte van de kip. Kalk hebben ze nodig om de eischaal te produceren. Geef grit in een apart bakje en ververs de inhoud hiervan wekelijks.

Drinkwater

Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is. Voor de kippen is het belangrijk dat het water elke dag ververst wordt. Dit is namelijk een bron voor ziektes en zo beperkt je een uitbraak.

Snacks & snoepgoed

Kippensnacks zijn erg gewild. Gedroogde meelwormen of vlokkreeftjes zijn de favoriet. Heel leuk is het om met deze snacks de kippen handtam te maken. Je lokt ze gemakkelijk naar je hand toe en uiteindelijk komen ze rustig op schoot zitten.

Kippen kopen? Huur ze eerst bij ons om te kijken of het bevalt.

Veel voorkomende kwalen

Bloedluis: de rode bloedmijt is een van de meest voorkomende kippenplagen. De kleine rode beestjes houden zich overdag schuil tussen naden en kieren van het kippenhok. In de nacht kruipen ze uit hun schuilplaats om zich te voeden met het bloed van de kippen. Neem gelijk contact met ons op als je bloedluis hebt geconstateerd.

Verenpikken: kippen hebben van nature een pikorde. Een beetje pikken naar elkaar is normaal.

Hopelijk geeft bovenstaand een goed beeld, zijn er vragen neem contact op info@huureenkip.nl