Geplaatst op

Kippen houden voor dummies

Kippen houden voor dummies. Wilt u als beginner kippen houden? Lees dan eerst deze praktische tips door. Als u als beginner kippen wilt houden, moet u rekening houden met een aantal zaken. Waar moet u rekening mee houden als beginner? Als u als beginner kippen wilt gaan houden moet u er wel bij stilstaan dat u regelmatig tijd vrij moet maken voor deze beestjes. De zaken waar u als beginnend kippenhouder rekening mee moet houden zijn: het kippenras, het kippenhok, de verzorging van de kippen, het eten voor de kippen, de eieren van de kippen en het eventueel houden van een haan. Hieronder zullen deze zaken één voor één toegelicht worden.

1.Het kippenras: Elk kippenras heeft verschillende uiterlijke kenmerken. Deze kenmerken vragen ook om specifieke verzorging. Als u wilt dat uw kippen los lopen in uw tuin, kunt u beter geen kippenras aanschaffen met grote kuiven en baarden. Wilt u kippen vooral voor de eitjes houden? Dan is het legras (bruine leghorn) het meest geschikte kippenras. Ook is dit kippenras een echte afvalverwerker. Zware (vlees)rassen zijn vaak de rustigere kippen. Dit kippenras vliegt niet en heeft dan ook aan een lage omheining genoeg. De lichtere (leg)rassen vragen om meer ruimte, namelijk anderhalve tot twee meter. Ook moeten deze kippen jaarlijks worden gekortwiekt.Een ren met twee tot vier kippen is ideaal voor een doorsnee gezin.

2.Het kippenhok:Als beginnend kippenhouder is het belangrijk dat u eerst een goed kippenhok koopt, voordat u de kippen aanschaft. De grootte van het kippenhok is afhankelijk van het soort ras van de kippen. Een oppervlakte van 1 m x 75 cm is het minimum oppervlakte voor een toom van twee niet te zware legkippen. Het hok moet minstens 80 à 90 cm hoog zijn. Als de kippen te weinig ruimte hebben in het hok, leidt dit tot verenpikken. Het is belangrijk dat het kippenhok voldoende verlucht en verlicht zijn. Een goed klimaat in het kippenhok bevordert de gezondheid en de leg van de eieren.

3.Verzorging: Als u kippen gaat houden is het belangrijk om minstens één keer per dag bij de kippen langs te gaan. Als de kippen ’s nachts in het hok verblijven is het belangrijk om ’s ochtends het hok te openen en ’s avonds te sluiten. ’s Ochtends kunt u het water verversen, de voederbak vullen, graan of keukenresten uitstrooien en de gezondheid van de dieren te controleren. Door dit dagelijkse contact zorgt u er ook voor dat de kippen aanhankelijk worden. Later op de dag kunt u de eieren rapen. ’s Avonds krijgen de kippen graag nog een keer eten.Het kippenhok moet regelmatig (1 x per week) worden uitgemest en voorzien worden van een nieuwe laag bodembedekking. Een droge plek, voldoende ruimte, vers water en gevarieerde en evenwichtige voeding zijn van essentieel belang om de kippen gezond te houden.

4 Het eten voor de kippen: Omdat kippen levendige dieren zijn, heeft het ook behoefte aan energierijk voedsel. De mineralen, vitaminen en andere elementen in het voedsel zorgen ook voor het goed functioneren van de kip. Het basisvoedsel van kippen zijn legkorrels. Deze zijn te koop bij ons, de dierenspeciaalzaken maar ook bij de Intratuin. Daarnaast is het ook belangrijk om de kippen elke dag een beetje gemengd graan te geven. Kippen zijn ook liefhebbers van tuin- en keukenafval. Ook elke dag schoon water is belangrijk. Is het erg warm buiten? Dan is het belangrijk om twee keer per dag het water te verversen.

5.Eieren:Gemiddeld leggen kippen 3 tot 6 keer per week een ei. Twee kippen voor twee personen is dus voldoende. De eieren van de kippen beginnen vaak klein, deze worden langzamerhand groter. Het is belangrijk om elke dag de eieren te rapen. ’s Winters houden de kippen een winterstop.Kippen geven de voorkeur aan een rustige plek om hun dagelijks ei te leggen. Daarom is het handig om de kippen te voorzien van een aantal legnesten.

6.Haan: Een haan is een mooie toegevoegde waarde aan uw tuin met kippen en beschermt zijn kippen en kuikens. Het kweken van eieren kan natuurlijk alleen met een haan. Een haan bevordert de leg van de kippen echter niet. Een haan kan door zijn gekraai ergernissen veroorzaken bij uw omwonende. Als u een haan aanschaft moet u minimaal vier kippen hebben. Meerdere hanen leiden tot vechtpartijen. huureenkip.nl geeft graag advies over kippen houden Als u besluit om te beginnen met het houden van kippen zijn de bovenstaande tips belangrijk. Als u meer informatie nodig heeft over het houden van kippen, kunt u contact met ons opnemen. Wij hebben een groot assortiment aan kippenhokken met verschillende afmetingen.

Wilt u bij ons een kippenhok met alle benodigdheden huren neem vrijblijvend contact op.