Geplaatst op

Kippen houden in de stad

Voor het houden van kippen hoef je niet op een boerderij te wonen. Ook in een stadstuin kun je rekenen op verse eitjes. Het is natuurlijk wel verstandig om even te overleggen met de buren. Verzeker ze van wat verse eieren. Een haan is in de stad niet aan te raden.

Huur een kip bied uitkomst, bij ons kun je het kippen houden “proberen”. Gaat het niet bel je ons op, halen we alles weer op. Gaat het wel goed kan je tot aanschaf overgaan, of gebruik blijven maken van onze service. Vakantie opvang, voldoende voer en bedding, kippenruil service bij ziekte etc.

Een goed onderkomen voor je kippen


Voor twee of vier kippen voldoet een verplaatsbaar houten hok met een ren die met kippengaas is afgezet. Zo’n hok kun je in de tuin steeds weer verplaatsen zodat de dieren altijd vers gras onder hun poten hebben. Als je tuin groot genoeg is, kun je ook gemakkelijk met gaas een stuk afzetten voor kippen. Behalve een stuk grond moet je natuurlijk wel een hok hebben waar de kippen kunnen overnachten. Ze gaan namelijk op stok als het donker word.

Kippen leven in het wild

Kippen zullen zich in een tuin met bomen en struiken het meest op hun gemak voelen. In het wild leven kippen graag in bos omgevingen. Kippen kunnen met gemak los lopen, meestal gaan de kippen niet meer dan 25 meter bi het hok vandaan. Kleine accessoires, voer, warmtelampen en andere benodigdheden kun je bij ons huren. We leveren kant en klare pakketten voor het houden van kippen. Ook voor de aanschaf en advies bent u bij ons aan het juiste adres

Welke kip wordt het?


In Nederland en België zijn honderden rassen erkend, met daarnaast voor veel rassen ook nog eens vele kleurslagen. Grofweg zijn de rassen onder te verdelen in grote rassen en kleine rassen, of krielkippen. Naast het uiterlijk en de grootte zijn bij de aanschaf van kippen ook het gedrag, de leg – hoeveel eieren geven ze – en de benodigde uitloop belangrijke criteria. We helpen u graag met een keuze op maat.

Alledaags ritme


De dieren willen elke dag naar buiten in de frisse lucht en ’s nachts weer op stok. Ze moeten voldoende voer en vers water hebben en de eieren moeten regelmatig worden geraapt. Kippen eten legkorrel en gemengd graan. Ze drinken kraanwater. Je kunt ze ook af en toe wat afval van groenten geven, zoals komkommer- en wortelschillen. Verder moet het hok iedere week zorgvuldig worden schoongemaakt.

Beloning van je kippen


Tot slot natuurlijk: de beloning! Elke dag een vers eitje! Een kip doet er zo’n 25 uur over om een ei te maken. In principe legt een kip het hele jaar door, vrijwel iedere dag. Alleen als ze broeds, ziek of in de rui is legt ze geen eieren. Ze heeft daar dan geen energie voor. In de donkere maanden december en januari leggen kippen over het algemeen minder eieren. Eieren zijn vaak belangrijke ingrediënten voor heerlijk gerechten. Ook het gezelschap, met voldoende aandacht zijn kippen zeer goed tam te maken.