Geplaatst op

Is mijn kip broeds?

Wat is een broedse kip?

Wanneer je een broedende kip hebt zul je dit snel merken, de kip is obsessief veel op haar nest en vertoont afwijkend gedrag.  We noemen een broedende kip ook wel een broedse kip. Een broedse kip is klaar om eieren uit te broeden waar kuikens uitkomen.

Hoe herken je een broedse kip

Voor beginners kan een broedse kip eruitzien als een zieke kip. De broedsheid vraagt dan ook veel van een kip, het is zowel mentaal als fysiek uitdagend. Een broedse kip kan je herkennen aan de volgende gedrag:

  • De hen maakt klokkende of klagende geluidjes
  • De hen wilt bijna niet meer van haar nest afkomen
  • Een kale buik, ze plukt zichzelf kaal zodat ze beter de eieren kan verwarmen
  • De hen zondert zich erg af van de rest en wordt territoriaal
  • Haar kleuren beginnen te verbleken en ze valt af

Een broedende kip eet bijna niet, omdat ze niet van haar nest wilt komen. Hou een oogje in het zeil dat ze zichzelf niet helemaal verhongerd.

Wanneer wordt een kip broeds?

Niet alle kippen worden tegelijkertijd broeds, maar over het algemeen zullen de hennen voor het eerst broeds worden wanneer ze 6 maanden oud zijn. Op deze leeftijd zijn de hennen nog wel te jong om kuikens te hebben, het beste is om te wachten tot ze 1 jaar oud zijn. De meeste kippen worden broeds rond het voorjaar. Sommige kippenrassen zijn vaker broeds dan andere rassen, zoals de Cochins en Zijdehoenders staan erom bekend vaak broeds te zijn

Kan een kip broeds worden zonder haan?

Een broedse kip zonder dat er een haan is, is heel normaal. Het maakt voor de hennen niet uit of er wel of geen haan in de buurt is. De broedsheid wordt veroorzaakt door de drang om eieren uit te broeden, bevrucht of onbevrucht.

Een broedse kip stoppen

Je kan de broedsheid stoppen, we noemen dit ook wel: de hen broeds af maken. Sommige kippen worden heel vaak broeds, wat ongewenst kan zijn aangezien het voor onrust zorgt in het hok. Er zijn een aantal manieren om een broedende kip te stoppen:

De hen meerdere keren van het nest halen

Je haalt de broedse kip van haar nest en raapt de eieren. Gaat ze daarna weer op haar nest? Herhaal deze handeling dan totdat ze stopt. zet haar eventueel buiten het hok en sluit het legnest. zorg wel dat ze toegang heeft tot eten en drinken

Een haan bij de broedende kip zetten

De haan zal waarschijnlijk achter de hen aan gaan, waardoor ze geen gelegenheid meer krijgt om te broeden.

Verplaats de broedende kip naar een andere ruimte

Een aparte ruimte waar geen broedgelegenheid is heeft de voorkeur. Zet daarbij een andere hen als gezelschap en je broedse kip zal waarschijnlijk snel broeds af zijn. bijvoorbeeld in een hondenbench werkt perfect. zorg ervoor dat er lucht onder de bench door kan waaien. zo koelt de onderzijde van de kip af en is ze snel broeds af.