Geplaatst op

Hoe maakt een kip een ei?

Best verbazingwekkend om te weten eigenlijk dat hennen (legkippen) binnen 25 uur een ei kunnen produceren. Leghennen produceren per jaar ongeveer 300 eieren. Dit proces begint bij ongeveer 17 weken.

Eierfabriek 
Een kip is eigenlijk een eierfabriek. Ze heeft altijd duizenden minuscule eicellen (dooiers) op voorraad. Als een dooier groot genoeg is (na ongeveer 1 week), valt het door een soort trechter waar het 20 minuten blijft. Dan gaat het door naar de eileider waar in drie uur het eiwit wordt gevormd. Het eiwit bestaat voornamelijk uit proteïne, water en mineralen. In de eileider worden ook de hagelsnoeren gevormd. Hagelsnoeren zijn strengen waarmee de eierdooier aan de eierschaal vastzit. Ook worden vliezen gevormd om een eventueel kuiken in het ei te beschermen tegen bacteriën.

Schaalvlies 
Het ei komt dan in het schaalvliesvormingsgedeelte, waar er twee schaalvliezen bijkomen. Daarna belandt het ei 20 uur lang in het schaalvormingsgedeelte waar de harde schaal wordt gemaakt. De schaal bestaat uit calciumcarbonaat, dat ook in marmer en kalk zit. De schaal is een kunststukje, gewoonlijk maar 0.3 mm dik en ongelooflijk sterk. De kleur van de schaal hangt af van het ras en van de kip zelf.

De leg
Eenmaal klaar wordt het ei door de kip gelegd en kunnen wij er een eitje van bakken. Eet smakelijk!

Ook je eigen kippenhok en verse eieren? vraag vrijblijvend een offerte aan: info@huureenkip.nl