Geplaatst op

Hoe herken je de vogelgriep bij je kippen

Hoe herken je de vogelgriep bij je kippen?

Daar gaan we weer, de vogelgriep, je hebt er vast al eens van gehoord. Vogelgriep, ook wel vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Het herkennen van de vogelgriep kan best lastig zijn, we gaan hieronder uitleggen waar je op kunt letten

Wat is de vogelgriep?

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere wilde vogelsoorten (zoals eenden, duiven en ganzen). Vogelgriep kan door veel verschillende griepvirussen (virustypen) worden veroorzaakt. Ieder jaar wordt zo nu en dan vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Nederland. Meestal is er sprake van een vogelgriepvirus dat niet leidt tot ernstige ziekte bij dieren. Als er bij wilde vogels in de buurt ernstige vogelgriep wordt gevonden, dan wordt een ophokplicht ingevoerd in die regio.

Symptomen vogelgriep

Bij een infectie van de vogelgriep worden je kippen snel ziek. Meestal binnen 3 dagen al. De eerste klachten zijn:

  • Algehele, duidelijke sloomheid
  • Ze maken geen geluid meer     

Daarna komen de volgende klachten:

  • Ademhalingsproblemen
  • Eten en drinken minder tot niet
  • Leggen windeieren of eieren met bleke schalen
  • Stoppen met eieren leggen
  • Diarree
  • Oogontstekingen
  • Plotselinge sterfte

Voorkomen van vogelgriep bij jouw kippen

Elk jaar wanneer de trekvogels weer over vliegen is de kans op verspreiding van de vogelgriep weer aanwezig.  Het RIVM geeft altijd richtlijnen voor een ophok- of een afschermplicht. Afhankelijk van het gebied waar je woont en het aantal besmette vogels dat is gevonden.

Verschil tussen ophok- en afschermplicht

De ophokplicht geldt voornamelijk voor de pluimveebedrijven. Zij moeten zorgen dat alle dieren binnen blijven en niet meer buiten in aanraking kunnen komen met een eventuele besmetting. Wanneer er sprake is van een ernstige besmetting bij een bedrijf, worden vaak alle dieren geruimd.

De afschermplicht geldt vaak voor de meeste hobbyhouders. Het betekend dat je moet zorgen dan de kippen zijn afgeschermd van buiten vogels. Zo kan je een besmetting voorkomen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een net of zeil over de ren heen te spannen. Wanneer jouw kippen altijd los rond mogen scharrelen, dan moeten ze tijdelijk binnen of op een afgezet stuk worden gehouden. Het is belangrijk dat er geen andere vogels (die eventueel het virus bij zich dragen) bij jouw kippen kunnen komen.

Is vogelgriep besmettelijk voor mensen en andere dieren?

De vogelgriep kan ook besmettelijk zijn voor mensen. De kans dat wij er besmet mee raken is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten.

Voorkom dat u zelf ziek wordt en neem voorzorgsmaatregelen. Draag beschermende kleding als u in de buurt van besmette dieren komt. Vooral mondkapjes zijn belangrijk, zodat u geen besmette lucht inademt. Reinig en ontsmet ook alle vervoermiddelen.

Kan ik de eieren van een besmet dier blijven eten?

Ja, de eieren kan je gewoon blijven eten. De eieren van een besmet dier zijn niet gevaarlijk voor mensen.