Geplaatst op

Drinkwater van kippen vorstvrij houden

November is vaak de eerste maand van het jaar waar de vorst aan de grond komt. Dit is het moment dat menig kippen houder te maken krijgt met bevroren drinkwater. Kippen hebben iedere dag vers drinkwater nodig, daarom is het van belang het water niet te laten bevriezen.

Er zijn verschillende manieren om het drinkwater vorstvrij te houden. De meest effectieve is door gebruik te maken van een drinkbak verwarmer. Hiervoor heb je wel een stroomaansluiting bij het kippenhok nodig en dat maakt het niet voor iedereen geschikt.

Hoe kun je drinkwater van kippen vorstvrij houden?

Hieronder wat voorbeelden:

  • Suiker aan het drinkwater toevoegen
  • De drinkbak isoleren
  • Een drinkbak verwarmer aansluiten
  • Het drinkwater in beweging houden

Suiker aan het drinkwater toevoegen

De meningen over het toevoegen van suiker aan het drinkwater zijn verdeeld. Zelf ben ik er geen voorstander van, maar suiker verlaagd wel het vriespunt van het drinkwater. Alcohol en zout verlagen door hun lagere molecuulgewicht het vriespunt nog beter alleen zijn dit absolute afraders. Van alcohol gaan kippen rare dingen doen en van zout krijgen ze dorst. Niet doen dus!

Voor de gezondheid van je kippen voeg je maximaal 25 gram suiker toe op 1 liter drinkwater. Let op, suikerwater is niet gezond voor je kippen. Maar door een kleine hoeveelheid toe te voegen zal de kip hier het minst last van hebben.

Waar moet je rekening mee houden als je suiker gebruikt:

Om het suiker om te kunnen zetten, trekt de maag water uit het lichaam. Hierdoor krijgen de kippen meer dorst. Als je meer suiker toevoegt dan wordt aangeraden, krijg je niet het gewenste effect.

Het vriespunt van het water wordt hierdoor minimaal verlaagd, deze methode is daarom alleen geschikt bij temperaturen van 0 of -1 graden Celsius om het drinkwater van kippen vorstvrij te houden.

Wij raden het niet aan omdat het effect minimaal is en een ongewenst effect op de gezondheid kan hebben.

Drinkbak voor kippen isoleren

Dit is de slechtste optie uit het rijtje. Wil je de drinkbak goed isoleren, moet je hem afsluiten . Maar dan kunnen de kippen er niet meer uit drinken. Isoleer je de drinkbak, dan kun je er alleen voor zorgen dat het water minder snel bevriest.

Je kunt wel het nachthok voor de kippen isoleren. Zorg hierbij voor een goede ventilatie, want je wilt condensvorming op de kippen voorkomen. Als je het nachthok goed isoleert, zal de temperatuur minder snel zakken tot onder het vriespunt. Zet het drinkwater binnen en kippen kunnen langer blijven drinken zonder dat het drinkwater bevriest. Ook hiervoor moet het buiten niet te hard vriezen.

Een drinkbak verwarmer aansluiten

Om bevroren drinkwater bij je kippen te voorkomen, is een drinkbak verwarming aansluiten een goede oplossing. Een drinkbak verwarmer werkt op elektriciteit, dus je hebt een stroomaansluiting bij het kippenhok nodig. De verwarmingsplaat of -kabel geeft warmte af aan het drinkwater, waardoor het ook bij – voor Nederlandse begrippen – flinke vriestemperaturen van -15°C het drinkwater vorstvrij kan houden. De voordelen van een drinkbak verwarmer op een rij:

  • Houd de kippen drinkbak tot -15°C vorstvrij
  • Verschillende maten verkrijgbaar waardoor er altijd één op je drinkbak past
  • Gebruiken zeer weinig stroom
  • Zijn veilig voor de kippen
  • Geen zorgen of de kippen wel of niet kunnen drinken

Een gemiddelde drinkbak verwarmer is erg betrouwbaar. Los van het merk is het een simpel apparaat die stroom omzet in warmte. Dit is zo weinig warmte dat er geen kans bestaat op vuur in het kippenhok, maar genoeg om het water vorstvrij te houden.

In Nederland hangt de temperatuur vaak rond het vriespunt. ‘s Nachts vriest het en overdag begint het weer te dooien. Kippen drinken niet als het donker is, waardoor een drinkbak verwarmer niet altijd nodig is. Toch geeft het rust om er een aan te sluiten in het kippenhok. Als het een keer niet gaat dooien hebben de kippen wel vers drinkwater en hoef je je er geen zorgen over te maken.

Een drinkbak verwarmer aansluiten op een accu

Stroom bij het kippenhok is niet vanzelfsprekend en soms onmogelijk om nog aan te leggen. Een kant en klare oplossing is er helaas niet, maar voor de handige Harry’s, knutselaars en doe-het-zelvers kun je een drinkbak verwarmer maken die aangesloten is op een accu.

Het drinkwater in beweging houden

Door het drinkwater in beweging te houden heeft het minder kans om te bevriezen. Je kunt het water in beweging houden met een pompje die water verplaatst of met een luchtpompje die belletjes door het water heen blaast. Beide zijn al te koop voor één of twee tientjes. Door het water in beweging te brengen zal het water minder snel bevriezen, maar ook deze optie zal bij hele lage temperaturen niet de beste oplossing zijn. Wij raden dan toch een drinkbak verwarmer aan, zeker omdat je bij de optie ook al stroomaansluiting nodig hebt.